sâmbătă, 15 octombrie 2011

Iata un tablou in ulei o sculptura moderna a unui artist american, Zenos Frudakis, pe care o consider foarte reusita, prin intelepciunea cu care se face inteleasa, numita "Libertate". Opera de arta are 20m lungime cu 8m inaltime, este lucrata din bronz si expusa in fata GSK World Headquarters, PA, USA.

Artistul a dorit ca prin aceasta sculptura, aproape oricine o priveste sa recunoasca instant ca este vorba despre ideea de zbucium si dorinta launtrica a fiecaruia dintre noi de a ne elibera de ceea ce ne tine pe loc si de a fugi de locul in care suntem. Aceasta sculptura spune povestea luptei interioare pentru eliberarea de orice ne tine pe loc, fie ca este vorba de o conditie exterioara sau interioara.

La prima vedere se pare ca in lucrare sunt reprezentate patru figurine, insa in realitate este vorba de o singura figura care se muta de la stanga spre dreapta. Compozitia incepe din partea stanga cu o figura care reprezinta un fel de mumie, captiva in decor. In al doilea frame, figura incepe sa se zbata pentru a se elibera. Figura din a treia caseta s-a desprins deja de decorul in care era captiva si se intinde in afara. Iar in a patra caseta figurina este complet libera, victorioasa, cu bratele larg deschise, sarbatorind bucuria libertatii.

 

 

Cei care trec in graba sau privesc de la distanta sculptura observa doar aceste patru stadii. Insa la o privire mai atenta si de aproape opera de arta ofera surpriza descoperirii si altor idei ascunse in decorul sculpturii. De la stanga la dreapta se desfasoara o serie de portrete, cu o fizionomie aproape uniforma, stearsa, in stanga, pana la portete bine individualizate, pictate in detaliu, in dreapta sculpturii. Toate acestea au scopul de a sublinia demersul creativ al operei de arta.

Ceea ce ar fi ramas nestiut, da nu ar fi fost explicat de artistul insusi, este ca aceste figuri incastrate in sculptura nu sunt simple fete ci sunt portrete ale unor persoane dragi artistului, cum ar fi fratii, parintii si prieteni apropiati. De asemnea intr-un colt al operei apare 'copiat' in forma sculpturala un tablou in ulei unui bun prieten al artistului, care a murit prematur si care mereu si-a dorit ca opera sa fie cunoscuta si admirata in public. In sculptura mai exista inserate monezi, obiecte personale iar in ultima caseta a operei, este scrisa propozitia "Stai aici" care ii invita pe privitori sa 'ia loc in opera', sa devina astfel o parte a compozitiei, sa se identifice cu opera si astfel sa inteleaga mai mult din mesaj nu doar privind ci si experimetand opera.

 
Aceasta sculptura mi se pare geniala prin diferitele niveluri pe care comunica, si are un mesaj pe care il ofera in mai putine sau in mai multe detalii, in functie de timpul si de disponibilitatea de cercetatare a fiecarui privitor.  'Tabloul' este un manifest al artistului, care doreste sa se elibereze de constrangerile conditiei umane.


































Urmareste-ma acum pe Facebook pentru mai multe pastile de informatii instant.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright 2010 Tablouri abstracte picturi moderne ulei.

Theme by Tablouri abstracte si picturi moderne in ulei.
tablouri in ulei, tablouri abstracte, picturi moderne, tablouri de vanzare, picturi online, tablouri decorative, picturi ulei, tablouri reproduceri, picturi decorative, tablou cadou, picturi cadou.