duminică, 25 septembrie 2011

Am fost taguit astazi pe Facebook intr-o poza a galeriei de arta Camaver Kunsthaus care imi promoveaza unele tablouri in ulei in Europa. Poza nu este este un interior de galerie de arta unde sunt mai multi artisti in fata unor tablouri abstracte si picturi moderne, ci este un perete pe care scrie cu graffiti negru: 'Arta este salvarea noastra din fata Existentei oribile".

Despre ce este vorba in cele mai multe tablouri in ulei pe care un artist le face?

Cele mai multe tablouri si picturi sunt observatii. Un artist este o persoana sensibila care observa si interpreteaza anumite evenimente sau situatii din viata intr-un mod emotionant si le transpune apoi in picturi abstracte sau clasice, tablouri in ulei sau acril, sau pur si simplu o schita in creion facuta pe un servetel.
Spre deosebire de cei mai multi oameni, un artist in primul rand observa, adica se poate desprinde din context, poate face un pas in spate, ca si cum ar privi o pictura abstracta in ulei in orice situatie, si sa analizeze ceea ce se petrece. Cei mai multi dintre oameni insa s-ar incadra perfect intr-un tablou in ulei, modern, cu titlul 'Matrix', inspirat dupa filmul cu acelasi nume. Ei sunt prinsi intr-un circuit automat de stimul-raspuns, iau viata ca atare, isi joaca roul care le-a fost asignat de parinti, societate, TV, societate, fara a isi pune intrebari, pentru ca 'nu au timp', trebuie 'sa termine ceva' la care lucreaza sau sa 'ajunga undeva'.
Ca o paranteza, nu e bine sa fii in extreme, sa fii fix, asemeni unei naturi statice dintr-un tablou sau pictura in ulei, ci sa fii fluid, sa te modelezi dupa situatie.

Existenta pe care un artist o deseneaza in tablouri in ulei este oribila?

Raspunsul este evident 'nu mereu, dar de ce mai multe ori da'. Cunoastem cu totii ca exista picturi in ulei triste la fel de bine cum exista tablouri moderne in ulei vesele. Pictorul deseneaza ceea ce vede intr-un anume moment. Asadar daca Existenta este orbila, el poate picta un tablou original, modern, in care sa se confunde cu aceasta stare, sau un tablou sau pictura prin care sa fuga de aceasta 'Existenta oribila'. Probail ca cele mai mult picturi si tablouri sun in aceasta ultima categorie, a artistilor care picteaza pentru ca sa se elibereze, sa fuga de o situatie, pentru ca cele mai multe situatii din viata nu sunt placute.
Existe desigur si tablourile in care artistul coloreaza sentimente de veselie, entuziasm si voie buna, cu care de cele mai multe ori se identifica.

Personal in trecut obisnuiam sa fug de realitate prin pictura, dar acum pictura a devenit un mijloc prin care accept realitatea asa cum este ea, fara sa ii lipesc o eticheta in vr-un fel, dar sa caut o solutie la ceea ce ma deranjeaza prin tablouri si picturile in ulei care rezulta. Astfel ca tablourile si picturile mele pot fi comparate cu o problema de matematica, la care uneori gasesc solutia iar alteori nu.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 

Copyright 2010 Tablouri abstracte picturi moderne ulei.

Theme by Tablouri abstracte si picturi moderne in ulei.
tablouri in ulei, tablouri abstracte, picturi moderne, tablouri de vanzare, picturi online, tablouri decorative, picturi ulei, tablouri reproduceri, picturi decorative, tablou cadou, picturi cadou.